Χαιρετισμός Χρ. Στυλιανίδη ενόψει έναρξης της Ναυτιλιακής Έκθεσης Ποσειδώνια

Τη σημασία του θεσμού της Διεθνούς Έκθεσης «ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΑ» για το σύνολο της ναυτιλιακής κοινότητας αλλά και ειδικότερα για το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ανέδειξε  ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Χρήστος Στυλιανίδης, στη Συνάντηση με τον Τύπο που πραγματοποιήθηκε για τα «ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΑ 2024», στον Πανελλήνιο Όμιλο Ιστιοπλοΐας Ανοικτής Θαλάσσης.

«Η φετινή διοργάνωση, η οποία τελεί υπό την αιγίδα του συνόλου της ελληνικής ναυτιλιακής κοινότητας και φυσικά του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, αναμένεται να είναι από τις πλέον επιτυχημένες. Η αθρόα συμμετοχή επιβεβαιώνει, για μια ακόμη φορά, ότι τα «ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΑ» είναι η μεγαλύτερη γιορτή της ελληνικής και της διεθνούς ναυτιλίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Στυλιανίδης, εστίασε στην παρουσία του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής στα «ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΑ 2024», η οποία συνίσταται στην ανάδειξη της σημαντικότητας και ανάγκης προσέλκυσης νέου και ποιοτικού ανθρώπινου δυναμικού στα πλοία και στην ξηρά, στην ισχυροποίηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής ναυτιλίας και στην περαιτέρω ανάπτυξη του ελληνικού πλέγματος ναυτιλιακών δραστηριοτήτων (maritime cluster).

Και πρόσθεσε: «Στον πυρήνα της εθνικής μας πολιτικής βρίσκεται και η προσέλκυση πλοίων στο εθνικό νηολόγιο και η εγκατάσταση ναυτιλιακών επιχειρήσεων στην Ελλάδα. Εφαρμόζουμε, διαχρονικά, ένα πλέγμα μέτρων που αποσκοπούν στην ανάπτυξη των ναυτιλιακών δραστηριοτήτων και στη διατήρηση της αντίστοιχης τεχνογνωσίας, εντός της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, αφού ευχαρίστησε και συνεχάρη τους διοργανωτές για μια ακόμη εξαιρετική διοργάνωση της Διεθνούς Ναυτιλιακής Έκθεσης «ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΑ 2024» καθώς και όλους τους φορείς που έθεσαν την έκθεση υπό την αιγίδα τους και συνέβαλαν στην υλοποίησή της, τόνισε ότι σταθερή επιδίωξη αποτελεί η αύξηση της συνεισφοράς της ναυτιλίας στην ελληνική οικονομία προκειμένου να είναι αντίστοιχη της ανταγωνιστικής θέσης που κατέχει. «Και η επιτυχημένη διοργάνωση της έκθεσης των “ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΩΝ” συμβάλει ουσιαστικά και καθοριστικά προς αυτή την κατεύθυνση», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ακολουθεί κατά αντιπαραβολή ο χαιρετισμός του κ. Στυλιανίδη:

Κυρίες και κύριοι,

Είναι ιδιαίτερη τιμή και χαρά για εμένα να συμμετέχω σήμερα στη σημερινή συνάντηση με τον Τύπο ενόψει της έναρξης της Διεθνούς Ναυτιλιακής Έκθεσης «ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΑ 2024».

Στο πέρασμα του χρόνου, τα «ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΑ», ένας θεσμός που μετρά πάνω από 40 χρόνια, καθιερώθηκαν ως η μεγαλύτερη και σημαντικότερη ναυτιλιακή έκθεση σε παγκόσμιο επίπεδο.

Και είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι που αυτός ο θεσμός φιλοξενείται στην Ελλάδα. Οι Έλληνες, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, ζούσαμε και ζούμε από και με τη θάλασσα. Η ναυτοσύνη είναι στο DNA των Ελλήνων.

Η φετινή διοργάνωση, η οποία τελεί υπό την αιγίδα του συνόλου της ελληνικής ναυτιλιακής κοινότητας και φυσικά του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, αναμένεται να είναι από τις πλέον επιτυχημένες, με την:

  • Συμμετοχή σημαντικών εκθετών από όλο τον κόσμο που αντιπροσωπεύουν κάθε πτυχή της ναυτιλίας.
  • Πραγματοποίηση πλήθους συνεδρίων, σεμιναρίων και συναντήσεων εργασίας.
  • Παρουσία υψηλών επισκεπτών και συμμετοχή υψηλόβαθμων εκπροσώπων ναυτιλιακών διοικήσεων και θεσμικών φορέων της ναυτιλίας από ξένες χώρες, με σημαντική ναυτιλιακή και ναυπηγική βιομηχανία, εκατοντάδων μεγάλων επιχειρήσεων του ναυτιλιακού κλάδου και του ευρύτερου ναυτιλιακού πλέγματος, οικονομικών παραγόντων και αναλυτών, καθώς και του συνόλου του ναυτιλιακού Τύπου.

Αυτή η αθρόα συμμετοχή επιβεβαιώνει, για μια ακόμη φορά, ότι τα «ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΑ» είναι η μεγαλύτερη γιορτή της ελληνικής και της διεθνούς Ναυτιλίας.

Φίλες και Φίλοι,

Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί το γεγονός ότι, τα τελευταία χρόνια, η ναυτιλία και οι ναυτικοί μας, δοκιμάστηκαν από συνεχείς και πρωτοφανείς προκλήσεις.

Οι πρωτόγνωρες καταστάσεις της πανδημίας, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και η απειλή της ενεργειακής και επισιτιστικής κρίσης, οι επιθέσεις των τρομοκρατών Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα, η πρόσφατη κρίση στη Μέση Ανατολή, ανέτρεψαν τα δεδομένα και στο χώρο της ναυτιλίας.

Στον απόηχο των μεγάλων αυτών προκλήσεων, κάποιες εκ των οποίων τις βιώνουμε ακόμα, έρχονται τα φετινά Ποσειδώνια.

Πέραν, λοιπόν, από την άριστη ευκαιρία να αναδειχθούν οι συνέργειες μεταξύ ιδιωτικών και θεσμικών φορέων της ναυτιλιακής βιομηχανίας, είναι και ώρα να παρουσιαστούν τα επιτεύγματά της και να συζητηθούν, σε βάθος, οι προκλήσεις και ευκαιρίες που αντιμετωπίζει η παγκόσμια ναυτιλιακή κοινότητα. Και κυρίως πώς μπορούμε να μετατρέψουμε τις προκλήσεις αυτές σε ευκαιρίες.

Κυρίες και κύριοι,

Θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι στο περιθώριο των «ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΩΝ» θα έχουμε την ευκαιρία να υποδεχθούμε στο Υπουργείο υψηλόβαθμες ξένες αντιπροσωπείες σημαντικών ναυτιλιακών κρατών.

Με τις διμερείς αυτές συναντήσεις, θα μας δοθεί η ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις επί επίκαιρων ναυτιλιακών θεμάτων, να εμβαθύνουμε τη διμερή μας συνεργασία, να προάγουμε την ελληνική ναυτιλία και το ελληνικό maritime cluster.

Να αξιολογήσουμε, να επιβεβαιώσουμε και -γιατί όχι-, να επανακαθορίσουμε προτεραιότητες που θα διαμορφώσουν την αναπτυξιακή πορεία της ναυτιλίας τις επόμενες δεκαετίες.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να αναφερθώ και στη στόχευση της παρουσίας του Υπουργείου Ναυτιλίας σε αυτή τη Διεθνή Έκθεση, που συνίσταται:

– στην ανάδειξη της σημαντικότητας και ανάγκης προσέλκυσης νέου και ποιοτικού ανθρώπινου δυναμικού στα πλοία και στην ξηρά,

– στην ισχυροποίηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής ναυτιλίας,

– στην περαιτέρω ανάπτυξη του ελληνικού πλέγματος ναυτιλιακών δραστηριοτήτων (maritime cluster).

Στον πυρήνα της εθνικής μας πολιτικής βρίσκεται και η προσέλκυση πλοίων στο εθνικό νηολόγιο και η εγκατάσταση ναυτιλιακών επιχειρήσεων στην Ελλάδα.

Εφαρμόζουμε διαχρονικά ένα πλέγμα μέτρων που αποσκοπούν στην ανάπτυξη των ναυτιλιακών δραστηριοτήτων και στη διατήρηση της αντίστοιχης τεχνογνωσίας, εντός της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο πλαίσιο αυτό προχωρούμε, μαζί με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών και σε συνεργασία με το Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο (ΝΑΤ), στην ανάπτυξη εφαρμογής για την ψηφιοποίηση της αίτησης Νηολόγησης των πλοίων ποντοπόρου ναυτιλίας την οποία θα παρουσίασουμε, για πρώτη φορά δημοσίως, στο περίπτερο του Υπουργείου Ναυτιλίας τη Δευτέρα μετά τα επίσημα εγκαίνια. Μέσω αυτής της εφαρμογής θα εκδίδεται πλεόν ψηφιακά το έγγραφο εθνικότητας των ποντοπόρων πλοίων μας.

Φίλες και Φίλοι,

Η ναυτιλία στην Ελλάδα αποτελεί σημαντικό μοχλό ανάπτυξης της οικονομίας και απασχόλησης. Δεδομένης της ηγετικής θέσης της στην παγκόσμια ναυτιλία, σταθερή επιδίωξή μας αποτελεί η αύξηση της συνεισφορά της στην ελληνική οικονομία προκειμένου να είναι αντίστοιχη της ανταγωνιστικής θέσης που κατέχει. Και η επιτυχημένη διοργάνωση της έκθεσης των «ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΩΝ» συμβάλει ουσιαστικά και καθοριστικά προς αυτή την κατεύθυνση.

Κλείνοντας, θέλω να ευχαριστήσω και να συγχαρώ τους διοργανωτές για μια ακόμη εξαιρετική διοργάνωση της Διεθνούς Ναυτιλιακής Έκθεσης «ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΑ 2024» καθώς και όλους τους φορείς που έθεσαν την έκθεση υπό την αιγίδα τους και συνέβαλαν στην υλοποίηση της φετινής διοργάνωσης.

Εύχομαι ολόψυχα κάθε επιτυχία!

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.